HTML is de afkorting voor Hyper Text Markup Language. Het is een speciale coderende taal die een browser zoals Internet Explorer of Mozilla Firefox vertelt hoe deze een website correct weergegeven moet worden op een beeldscherm. Vaak wordt er gedacht dat HTML een programmeertaal is, maar dat is het niet. HTML werkt namelijk door middel van zogenaamde 'tags' die een browser instructie geven over de opmaak van een internetpagina. Van deze tags zijn er een bepaald aantal nodig om een website naar eigen inzicht te kunnen maken en indelen. Kennis van de basisfuncties van HTML is al genoeg om zelf te beginnen met een website.
De volledige benaming om webpagina's te voorzien van een opmaak is Cascading Style Sheets. Degene die een website maakt kan zelf beslissen hoe onderdelen van deze website eruit zullen zien op een beeldscherm door middel van CSS. Omdat HTML niet geheel hierin voorziet, is CSS hierop een aanvulling. CSS is een programma met een groot gebruiksgemak. Het is namelijk vrij eenvoudig om wijzigingen door te voeren en veel mogelijkheden voor de opmaak.
HTML en CSS kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. CSS vormt namelijk de opmaak van HTML. Deze beide hulpmiddelen vormen als het ware de basis waarmee een website vormgegeven kan worden. Iedereen die besluit zelf aan de slag te gaan met het maken van een website zal dus kennis moeten hebben van zowel HTML als CSS. Als de indeling door middel van HTML is geslaagd, kan er begonnen worden met de opmaak en weergave. Andere mogelijkheden van CSS zijn kolommen en navigatiebalken.
Het is mogelijk om gebruik te maken van de zogenoemde opensourcesoftware. Zodra een website met één
Zoekmachine optimalisatie houdt in dat een website zo hoog mogelijk eindigt in de resultaten van een zoekmachine.
Websites bouwen op zich is niet zo moeilijk, maar ze hoog laten scoren in de zoekmachines is een andere zaak. Zoek